vineri, 11 martie 2016

Ciorba de burta / Tripe soup

Ieri promiteam ca aveam sa postez si retete tipic romanesti, ce alta mancare oglindeste mai bine bucataria noastra decat ciorba de burta? Desigur, ciorbele au intrat in istoria romanilor datorita otomanilor si lungii lor ocupatii, insusi cuvantul ciorba provine din turcescul çorba care inseamna fiertura dar cred ca ne-am pus amprenta asupra lor de-a lungul timpului si le-am romanizat prin ingredientele si tehnica noastra.
Ciorba de burta are mai multe variante, reteta pe care o impartasesc eu nu este una traditionala, este una, indraznesc sa o numesc oraseneasca, pentru simplul fapt ca este gatita cu ingrediente accesibile pentru cei ce locuiesc intr-un oras mare, bogat in super-market-uri si sarac in piete de tarani.

Durata: 90 de minute
Dificultate: medie
Portii: 6

Ingrediente: 
  • 1 kg de burta prefiarta (in super-market-uri gasesti aproape numai burta fiarta partial)
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 1 ardei galben tocat marunt
  • 2 morcovi rasi
  • 200 grame smantana
  • 2 galbenusuri 
  • 1 ardei iute mic
  • sare, piper, otet de vin alb sau de mere dupa gust
Preparare: Burta se spala si se toaca dupa dimensiunile dorite apoi se pune la fiert. Apa in toate momentele trebuie sa acopere burta. Dupa jumatate de ora se adauga ceapa si ardeiul si se lasa la fiert in continuare. In acest timp se caleste morcovul in ulei si putina apa pana cand se inmoaie si se topeste. Dupa o alta ora dupa ce ati controlat ca burta este moale asa cum doriti condimentati ciorba cu sare, piper si adaugati morcovul calit impreuna cu uleiul colorat. Inainte sa stingeti aragazul acriti ciorba cu otet dupa gust si adaugati galbenusurile in timp ce amestecati puternic cu o furculita pentru a crea zdrentele de ou. Adaugati ardeiul iute tocat marunt si stingeti focul. Smantana se adauga dupa ce ati stins focul pentru a nu se imbranzi.
La servire se mai poate adauga dupa gust, sare, otet, smantana sau ardei iute.  Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu