Monday, May 2, 2016

Cand vin Americanii peste tine...

Astazi am intentia sa scriu un articol care ne priveste pe toti, indiferent de profesie, interese si locul nasterii. Indiferent daca ne place sa citim, daca ne intereseaza viata mondana, daca ne intereseaza sau nu stirile acest subiect ne priveste pe toti pentru ca toti mancam, cu totii ne hranim, iar alimentatia noastra este strans corelata cu starea noastra de sanatate. 
Asemenea incidentului "Panama Papers", astazi au fost publicate (fara autorizatie) documentele referitoare la tratativele dintre USA si UE pentru protejarea mediului si a sanatatii, folosirea substantelor chimice, a pesticidelor si a organismelor modificate genetic in industria alimentara. Pe scurt, din aceste documente rezulta presiunea SUA asupra UE pentru a renunta la principiul de precautie si  la atitudinea de evitare si inlocuire a substantelor daunatoare in industria alimentara. Codexul Alimentarious american prevede norme mai lejere cu privire la cantitatea de pesticide si chimicale tolerate in alimente intrucat este puternic influentat de corporatiile agroalimentare de tipul Nestlé si de catre marii producatori de pesticide precum Basf, Dupont, Bayer, etc. 
Aceste presiuni mineaza serios democratia statelor Uniunii Europene putand conduce la serioase cazuri de "dumping" enviromental si imposibilitarea prevenirii importului de carne contaminata cu antibiotce. 
Greenpeace atrage atentia asupra acestor aspecte deloc neglijabile solicitand publicarea acestor documente si a tratativelor in curs intre cele doua parti, intrucat populatia trebuie sa stie si sa fie implicata in decizii care ii pot schimba viata, in acest sens acuzand si criticand Comisia Europeana si SUA pentru tratativele tinute in spatele usilor inchise. 
Pe de alta parte, SUA mizeaza puternic pe investitiile, definite de ei masive, in economia Uniunii Europene care pot crea noi locuri de munca si aduce un castig extra de 545 € pe cap de familie pe an.
Ceea ce gasesc ridicol este cererea Statelor Unite ale Americii ca guvernele tarilor Uniunii Europene sa justifice cu dovezi stiintifice si analize de date eventualul refuz al produselor americane, inclusiv a organismelor modificate genetic. Inainte de toate vreau sa atrag atentia asupra faptului ca, pentru a avea analize de date valide trebuie sa treaca multi ani pentru a putea constata impactul ambiental si cel asupra sanatatii persoanelor si in acel moment s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a remedia daunelor provocate. Mi se pare ridicol sa trebuiasca sa justific faptul ca nu vreau sa asum zilnic si constant o otrava pentru ca nu am inca dovezi stiintifice ca imi poate distruge ficatul sau rinichii. Este ca si cum ar trebui sa argumentez decizia mea de a ramane nefumator unui comerciant de tigari care imi spune ca daca nu am statistici concrete ca poate dauna grav sanatatii trebuie sa fumez!!! In realitate in acest moment exista statistici in ceea ce priveste fumatul, dar doar pentru ca au existat numerosi subiecti pe care sa se poata constata acest lucru, sunt de parere ca nu trebuie sa asteptam sa verificam acest lucru in ceea ce priveste pesticidele, antibioticele si organismele modificate genetic in alimentatie, este suficient sa comparam speranta medie de trai in SUA cu speranta medie de trai a tarilor civilizate din UE ca sa ne convingem. 
Iata de ce sunt perfect de acord cu Organizatia Greenpeace cand sustine ca SUA prin intermediul corporatiilor incearca sa distruga standardele actuale si viitoare ale protectiei ambientale in Uniunea Europeana si sa-i mineze mecanismul decizional democratic. 

Pentru mai multe informatii, iata sursele acestui articol:

No comments:

Post a Comment

Thank you for your visit! If you wish to leave a comment I would be very happy to know your thoughts. DO NOT leave links, I will delete when possible, the comments with links because Google penalizes them. Every user is responsible for his/her words, however comments incouraging agression, bullying or bad conduct are not welcomed. I inform you that according to the new GDRP, the information you provide on your comments are visible to all my blog readers and visitors. They also might be available on Google and all other platforms where sharing is possible. I also inform you that the moderation of the comments is activated for this blog. For more info about how your informations are treated please consult the privacy and cookie policy of this blog.