Monday, February 22, 2021

La volpe era già il cacciatore di Herta Muller - recensione libro / Inca de pe atunci vulpea era vanatorul de Herta Muller - recenzie de carte / The fox was already the hunter - book reviewLIMBA ROMANA

Salutare dragi cititori,

Sunt foarte incantata sa va vorbesc astazi despre o carte extraordinara care are un subiect nu atat de cunoscut si nu atat de digerat de catre societatea de astazi. Nu cred ca am mai fost atat de incantata de o lectura, sau cel putin ultima oara cand imi amintesc un sentiment similar, a fost atunci cand am citit cartea lui Primo Levi, “Mai este acesta oare un om?”. Cartea despre care vreau sa va vorbesc astazi se numeste “Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” de scriitoarea Herta Muller.

In primul rand as dori sa vorbesc putin despre autor incat nu este un scriitor foarte cunoscut. Herta Muller s-a nascut intr-o familie de minoritate germana, la 17 august 1953 in satul de limba germana Nitchidorf, in judetul Timis, din Banatul romanesc, o regiune de la granitele Romaniei cu Serbia si Ungaria. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in perioada in care Romania combatea de partea Axei, alaturi de Germania nazista, Italia fascista, Japonia imperialista, Ungaria si Finlanda, tatal sau a militat in cadrul trupelor Waffen-SS. Succesiv momentului in care Romania a intors armele Axei si a trecut de partea Aliatilor, trecand in sfera de influenta a Rusiei Sovietice, noul regim a deportat in ianuarie 1945 toti romanii de limba germana cu varste cuprinse intre 17 si 45 de ani, in lagarurile de munca fortata din Ucraina. Printre aceste persoane se afla si mama scriitoarei. Herta Muller studiaza si isi ia licenta in literatura romana si germana la Universitatea din Timisoara. Incepe sa lucreze pentru o firma de inginieristica ca traducator romano – german, de unde este concediata pentru ca s-a opus colaborarii cu Securitatea, serviciile secrete romane din timpul regimului comunist. Succesiv a lucrat in fabrica si ca educatoare la o gradinita germana. In operele sale, Herta Muller descrie conditiile de viata si opresiunile din timpul regimului comunist sub Nicolae Ceausescu. In 1982 publica primul sau roman, “Tinuturile joase” care din pacate in Romania iese doar sub forma cenzurata. Varianta necenzurata este publicata in Germania, cativa ani mai tarziu. In 1987, dupa nenumarate persecutii din partea Securitatii, abandoneaza Romania si se stabileste la Berlin impreuna cu sotul sau, Richard Wagner. Aici primeste diverse propuneri pentru o catedra universitara, si astfel cariera ei profesionala evolueaza de la educatoare de gradinita in Romania, la profesor universitar in Germania. In urmatorii ani publica diverse opere, romane, poezii, eseistica, fiind premiata in nenumarate randuri si printre acestea, si in 2009 cu Premiul Nobel pentru Literatura cu motivatia: “Cu concentrarea poeziei și sinceritatea prozei, pictează peisajul celor deposedați”.

Dupa acesta lunga prezentare a scriitoarei, voi trece la recenzia de carte. “Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” a fost publicata pentru prima data in Germania, in 1992. In 1993 apare ecranizarea acestui roman, filmul in limba romana, “Vulpe – Vanator” o coproductie romano – germana regizat de Stere Gulea dupa scenariul Hertei Muller. Eu am citit acest roman in limba italiana, versiune publicata de editura Feltrinelli in 2020. Citind acest roman in italiana, m-am distrat si am fost stimulata sa gasesc melodiile si versurile romanesti la care scriitoarea facea referinta intrucat cartea asa cum am mentionat in precedenta, a fost scrisa in limba germana, deci a suferit o prima traducere, iar mai apoi din germana in italiana, o ulterioara traducere. Lasand la o parte aceste precizari, as dori sa proced cu recenzia propriu-zisa. In acest roman sunt descrise vietile unor tineri in perioada imediat premergatoare revolutiei de la 1989, si prin prisma acestor personaje este decsrisa si societatea romana din acea perioada. Personajele principale sunt: Adina, o tanara profesoara, independenta si curajoasa care nu doreste sa colaboreze sau sa aiba de a faca su Securitatea si acolitii sai, Paul, medic si prieten al Adinei care canta cantecele interzise de securitate, Albert, pe care prietenii il striga Abi, un tanar revoltat si el de situatia societatii si care sufera interogatoriile injuste ale Securitatii, Mara, croitoreasa si prietena cea mai buna a Adinei, Liviu, un tanar care a ales sa traiasca si sa se casatoreasca la sat, acolo unde presiunea politica nu era atat de intensa, Ilije, iubitul Adinei, inrolat in armata prin campiile din sudul tarii de unde viseaza zilnic sa treaca Dunarea inot si Pavel, agent la securitate si sursa de stres psihologic pentru Adina. Daca nu va este cu suparare, imi voi permite sa tes si amintirile mele impreuna cu elementele recenziei. 

Marturisesc ca eu aveam aproape 6 ani cand a izbucnit revolutia din 1989 in Romania si desi eram un copil in aceea perioada, neajunsurile din acele vremuri mi-au ramas imprimate in memorie asemeni unor cicatrici. Imi amintesc cozile infernale la alimente, pe care eu in calitate de copil întâi născut, a trebuit sa le fac impreuna cu parintii mei, cozi la carne si la mezeluri, cozi la unt si lapte, cozi la aprozar pentru legume, cozi la paine, cozi peste tot, cozi pe care eu le faceam cu caciula, cu batic si mai apoi cu capul gol in speranta ca vanzatoarea vazandu-i pe parintii mei cu “diferiti” copii, le-ar mai fi dat o jumatate de chilogram in plus. Fratiorul meu era bebelus si asadar nu putea fi supus acestor torturi, iar bunicii erau in varsta, asadar eu ramaneam singurul element care putea fi plimbat in fata vanzatoarelor pentru a starni un pic de mila si obtine ratia intregii familii. Imi amintesc cu vivacitate un moment in care dupa ore si ore de coada la carne si mezeluri, eu nu mai reuseam sa stau in picioare si mi-am implorat de-a dreptul tatal sa mergem acasa pentru ca nu mai puteam sta la coada. Cand am ajuns acasa, un vecin a venit sa ne spuna ca sosise in sfarsit marfa si ca se terminase prin miracol imediat. In acest context imi amintesc replica tatalui meu care la acesta veste mi-a reprosat ca daca as mai fi rezistat cateva minute, am fi avut si noi mancare. Imi amintesc foarte bine cand se lua curentul seara, imi amitesc bine ca painea era pe cartela, jumatate de paine pentru fiecare membru al familiei si imi amintesc si mai bine cum politistii si vanzatoarele la sfarsitul orarului plecau cu sacosele pline. Tin minte ca ma intrebam, ei de ce au dreptul la mai multa paine, au stomacul mai mare? Toate aceste lipsuri sunt descrise maiestuos de Herta Muller in aceasta carte care vorbeste despre painea numarata si despre trotoarele si jocurile foamei. Aceeasi observatie cu privire la diferentierea accesului la alimente si produse intre oamenii de rand si anumiti membri ai societatii comuniste o face si Herta Muller in cartea sa atunci cand povesteste cum se intoarce acasa Pavel, unul din personajele romanului si agent la securitate, incarcat cu cafea, Nutella, tigari, margarina, carne de vitel, ciocolata si parfuuri Chanel. Avand in vedere ca Pavel, era ceea ce era, isi permitea sa aiba si amante carora sa le faca nenumarate cadouri, si nu vorbim doar de alimente, ci si haine, bijuterii, parfumuri de marca, rujuri si farduri. 

As dori sa mentionez maiestria si rafinatetea cu care Herta Muller vorbeste despre momentele in care “se taia curentul”. “Cand in orasul intunecat nu e electricitate, noaptea se ridica de jos si taie in special picioarele”. Pentru a supravietui acestor lipsuri, fiecare casa e dotata cu lanterne, mainile devin lanterne noaptea dar din pacate lumina acestora nu e suficienta pentru a putea vedea si serveste doar sa te faca sa “stai linistit ca noaptea nu te va devora in intregime, ci doar pe jumatate”. Intr-o perioada in care lumea murea in accidente la locul de munca din cauza lipsei de dotari corespunzatoare, sefii in complicitate cu militienii si agentii secreti, turnau mortului pe gat tuica pentru a categorisi accidentul ca act de neglijenta din partea muncitorului. In aceasta societate muncitorii economiseau fiecare craitar si isi impuneau si mai multe lipsuri pentru a-si permite o bijuterie de aur fara stie ca persoana care le vindea lor aurul, vindea datele clientilor Securitatii si ca in curand acea bijuterie va fi confiscata cu brutalitate. In aceasta societate, serviciile secrete intrau in locuintele cetatenilor fara invitatie si lasau urme intimidatorii, intr-o astfel de societate ceea ce nu putea fi furat, era interzis, ceea ce stralucea, vedea, in apropiere, exista mereu o ureche care sa asculte si doar lumina zilei il putea trezi pe dictator, cel dintai tovaras. In aceasta carte, autoarea descrie povestea barbatilor care aveau femei, a femeilor care aveau copii si a copiilor carora le era foame. In acesta carte scriitoarea nareaza cu maiestrie viata unor oamenilor de rand care vorbeau putin pentru ca stiau prea multe si picteaza cu forta preciziei, viata acelora ce locuiau pe starzile puterii unde si vantului ii era teama sa bata.

In aceasta carte scriitoarea aruncă o lumină orbitoare, implacabilă și incomodă, o lumină la 360 de grade asupra a ceea ce a fost societatea comunistă sub regimul lui Nicolae Ceaușescu si din acest motiv, naratiunea sa e unica, e importanta, e de neratat. Naratiunea lui Herta Muller hipnotizeaza, captiveaza cititorul prin puterea cuvintelor, a faptelor si a figurilor de stil. Cred ca modul cel mai exact prin care as putea defini scrisul Hertei Muller e poezie sub forma de proza. Va rog nu cumparati aceasta carte daca doriti doar o lectura ca sa va treaca vremea, cititi aceasta carte daca vreti sa stiti, daca va este foame de cunoastere! ITALIANO

Ciao carissimi lettori,

Sono molto felice di parlarvi oggi di un libro straordinario che ha un argomento poco conosciuto e non così digerito dalla società odierna. Non credo di essere mai stata così entusiasta di una lettura, o almeno l'ultima volta che ricordo una sensazione simile è stata quando ho letto il libro di Primo Levi, "Se questo è un uomo". Il libro di cui voglio parlarvi oggi si intitola "La volpe era già il cacciatore" della scrittrice Herta Muller.

Innanzitutto vorrei parlare un po' dell'autore, che non è uno scrittore molto conosciuto. Herta Muller è nata in una famiglia di minoranza tedesca il 17 agosto 1953 nel villaggio di lingua tedesca di Nitchidorf nella contea di Timis, in Romania, una regione al confine della Romania con Serbia e Ungheria. Durante la seconda guerra mondiale, nel periodo in cui la Romania combatteva dalla parte dell'Asse, insieme alla Germania nazista, all'Italia fascista, al Giappone imperialista, all'Ungheria e alla Finlandia, suo padre militava nelle truppe delle Waffen-SS. Dopo il momento in cui la Romania girò le armi contro l'Asse e si schierò con gli Alleati, passando nella sfera di influenza della Russia sovietica, il nuovo regime deportò nel gennaio 1945 tutti i rumeni di lingua tedesca di età compresa tra i 17 ei 45 anni, nei campi di lavoro forzato in Ucraina. Tra queste persone c'era anche la madre della scrittrice. Herta Muller studia e si laurea in letteratura rumena e tedesca presso l'Università di Timisoara. Ha iniziato a lavorare per una società di ingegneria come traduttrice rumeno-tedesca, da dove è stata licenziata perché si era opposta alla collaborazione con la Securitate, i servizi segreti rumeni durante il regime comunista. In seguito ha lavorato in fabbrica e come educatrice in un asilo di lingua tedesca. Nelle sue opere, Herta Muller descrive le condizioni di vita e le oppressioni durante il regime comunista sotto Nicolae Ceausescu. Nel 1982 pubblica il suo primo romanzo, "Bassure" che purtroppo in Romania esce solo in forma censurata. La versione non censurata viene pubblicata in Germania, pochi anni dopo. Nel 1987, dopo innumerevoli persecuzioni da parte della Securitate, lasciò la Romania e si stabilì a Berlino con il marito, Richard Wagner. Qui riceve varie proposte per una cattedra universitaria, e così la sua carriera professionale si evolve da educatrice d'asilo in Romania, a professore universitario in Germania. Negli anni successivi pubblica varie opere, romanzi, poesie, saggi, premiata innumerevoli volte e tra questi, nel 2009 con il Premio Nobel per la Letteratura con la motivazione: "Con la concentrazione della poesia e la franchezza della prosa, dipinge il paesaggio degli spodestati".

Dopo questa lunga presentazione dello scrittore, passerò alla recensione del libro. "La volpe era già il cacciatore" è stato pubblicato per la prima volta in Germania nel 1992. Nel 1993 appare la proiezione di questo romanzo, il film rumeno "Volpe - Cacciatore" una coproduzione rumeno-tedesca diretta da Stere Gulea sulla sceneggiatura di Herta Muller. Ho letto questo romanzo in italiano, una versione edita da Feltrinelli nel 2020. Leggendo questo romanzo in italiano, mi sono divertita e sono stata stimolata a trovare le canzoni ei testi rumeni a cui si riferiva la scrittrice perché il libro come ho accennato prima, è stato scritto in tedesco, quindi ha subito una prima traduzione, e successivamente dal tedesco in italiano, una successiva traduzione. Tralasciando questi chiarimenti, vorrei procedere con la recensione stessa. In questo romanzo vengono descritte le vite dei giovani nel periodo immediatamente precedente la rivoluzione del 1989, e attraverso il prisma di questi personaggi viene analizzata la società rumena di quel periodo. I personaggi principali sono: Adina, un'insegnante giovane, indipendente e coraggiosa che non vuole collaborare o avere a che fare con la Securitate e i suoi accoliti, Paul, medico e amico di Adina che canta le canzoni proibite dalla Securitate, Albert, che gli  amici chiamano Abi, anche lui un giovane oltraggiato dalla situazione della società e che subisce gli ingiusti interrogatori della Securitate, Mara, sarta e migliore amica di Adina, Liviu, un giovane che ha scelto di vivere e sposarsi in un villaggio, dove la pressione politica è più leggera, Ilije, il fidanzato di Adina, arruolato nell'esercito nelle pianure del sud del Paese dove sogna  ogni giorno di attraversare a nuoto il Danubio e Pavel, agente dei servizi segreti e fonte di stress psicologico per Adina. Se non vi dispiace, mi permetto di intrecciare i miei ricordi con gli elementi della recensione. 

Confesso che avevo quasi 6 anni quando scoppiò la rivoluzione del 1989 in Romania e sebbene a quel tempo fossi una bambina, le mancanze di quei tempi rimasero impresse nella mia memoria come delle cicatrici. Ricordo le code infernali per il cibo, che io in quanto primogenita, dovevo insieme ai miei genitori, code per la carne e le salsicce, code per il burro e ,il latte, code per legumi e verdure, code per il pane, code ovunque, code che io facevo con un cappello, una sciarpa e poi una testa scoperta nella speranza che la commessa vedendo i miei genitori con figli "diversi", avrebbero avuto compassione e dato loro un altro mezzo chilo. Mio fratello era un bambino e quindi non poteva essere sottoposto a queste torture, ei nonni erano vecchi, quindi io rimanevo l'unico elemento che poteva essere sfilare davanti alle commesse per suscitare un po' di pietà e ottenere la razione di tutta la famiglia. Ricordo vividamente un tempo in cui dopo ore e ore di fila per carne e salsicce, non riuscivo a stare in piedi e pregavo mio padre di tornare a casa perché non potevo fare più la fila. Quando siamo tornati a casa, un vicino è venuto a dirci che la merce era finalmente arrivata e che il miracolo era finito immediatamente. In questo contesto, ricordo la risposta di mio padre che sentendo la notizia, mi rimproverò, perché se avessi resistito ancora per qualche minuto, avremmo mangiato anche noi. 

Ricordo molto bene quando la sera veniva tolta l'elettricità, ricordo bene che il pane era segnato su una scheda, mezza pagnotta per ogni componente della famiglia e ricordo ancora meglio come all'ora di chiusura, i carabinieri e le commesse se ne tornavano a casa con le borse piene. Ricordo di essermi chiesta come mai avevano diritto a più pane, avevano per caso uno stomaco più grande? Tutte queste mancanze sono descritte maestosamente da Herta Muller in questo libro che parla del pane contato, dei marciapiedi e dei giochi della fame. Herta Muller nel suo libro, fa la stessa osservazione sul divario esistente tra la gente comune e alcuni membri della società comunista quando si parlava dell'accesso al cibo e ai prodotti quando racconta come Paul, uno dei personaggi del romanzo e un agente della Securitate, tornava a casa carico di caffè, Nutella , sigarette, margarina, vitello, cioccolato e profumi Chanel. Dato che Paul era quello che era, si concedeva di avere delle amanti alle quali faceva innumerevoli doni, e non stiamo parlando solo di cibo, ma anche di vestiti, gioielli, profumi di marca, rossetti e trucco. 

Vorrei menzionare la maestria e la raffinatezza con cui Herta Muller parla dei momenti in cui "si interrompe la corrente". "Quando non c'è elettricità nella città buia, la notte si alza da terra e taglia prima di tutto le gambe". Per sopravvivere a queste mancanze, ogni casa è dotata di torce elettriche, le mani di notte diventano torce ma purtroppo la loro luce non basta per vedere e serve solo a farti "stare tranquillo che la notte non ti divorerà completamente, ma solo a metà" . In un momento in cui le persone morivano in incidenti sul lavoro per mancanza di attrezzature adeguate, i capi in complicità con miliziani e agenti segreti, versavano acquavite sul collo del morto per classificare l'incidente come atto di negligenza da parte del lavoratore. In questa società, i lavoratori risparmiavano ogni soldino e s'imponevano ancora più restrizioni per potersi permettere un gioiello d'oro senza sapere che la persona che gli aveva venduto l'oro, aveva venduto anche i dati dei clienti alla Securitate e che presto quel gioiello sarebbe stato brutalmente confiscato. In questa società, i servizi segreti entravano nelle case dei cittadini senza invito e lasciavano tracce intimidatorie e in una società del genere ciò che non poteva essere rubato era proibito, ciò che brillava, vedeva, vicino, c'era sempre un orecchio che ascoltava e solo la luce del giorno poteva svegliare il dittatore, il primo compagno. In questo libro, l'autore descrive la storia di uomini che avevano donne, donne che avevano figli e bambini che avevano fame. In questo romanzo la scrittrice narra maestosamente la vita di persone comuni che parlavano poco perché sapevano troppo e dipinge con forza della precisione, la vita di chi viveva nelle vie del potere dove persino il vento aveva paura di soffiare.

In questo libro, la scrittrice getta una luce accecante, implacabile e scomoda, una luce a 360 gradi su quella che era la società comunista sotto il regime di Nicolae Ceausescu e per questo la sua narrazione è unica, è importante e non la si può mancare. La narrazione di Herta Muller ipnotizza, affascina il lettore attraverso il potere delle parole, dei fatti e delle figure retoriche. Penso che il modo più accurato per definire la scrittura di Herta Muller sia la poesia in forma di prosa. Per favore non comprare questo libro se vuoi una lettura solo per passare il tempo, leggi questo libro se vuoi sapere, se hai fame di conoscenza!

 


 

 

ENGLISH

Hello dear readers,

I am very happy to talk to you today about an extraordinary book that has a little known and not so digested topic by today's society. I don't think I've ever been so enthusiastic about a reading, or at least the last time I remember a similar feeling was when I read Primo Levi's book, "If This Is a Man". The book I want to talk to you about today is entitled "The fox was already the hunter" by the writer Herta Muller.

First of all, I would like to talk a little about the author, who is not a well-known writer. Herta Muller was born into a German minority family on August 17, 1953 in the German-speaking village of Nitchidorf in Timis County, Romania, a region on Romania's border with Serbia and Hungary. During the Second World War, in the period in which Romania was fighting on the Axis side, together with Nazi Germany, Fascist Italy, imperialist Japan, Hungary and Finland, his father served in the troops of the Waffen-SS. After the moment in which Romania turned arms against the Axis and sided with the Allies, passing into the sphere of influence of Soviet Russia, the new regime deported in January 1945 all German-speaking Romanians aged between 17 and 45 years old, in forced labor camps in Ukraine. Among these people was also the mother of the writer. Herta Muller studied and graduated in Romanian and German literature at the University of Timisoara. She started working for an engineering company as a Romanian-German translator, from where she was fired because she opposed collaboration with the Securitate, the Romanian secret services during the communist regime. She later worked in a factory and as an educator in a German-speaking kindergarten. In her writings, Herta Muller describes the living conditions and oppressions during the communist regime under Nicolae Ceausescu. In 1982 she published her first book, "Nadirs" which unfortunately only comes out in a censored form in Romania. The uncensored version is published in Germany a few years later. In 1987, after countless persecutions by the Securitate, she left Romania and settled in Berlin with her husband, Richard Wagner. Here she receives various proposals for a university chair, and thus her professional career evolves from a kindergarten educator in Romania to a university professor in Germany. In the following years he published various works, novels, poems, essays, awarded countless times and among them, in 2009 with the Nobel Prize for Literature with the motivation: "with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed".

After this long presentation of the writer, I will move on to the book review. "The fox was ever the hunter" was first published in Germany in 1992. In 1993 the screening of this novel, the Romanian film "Fox - Hunter", a Romanian-German co-production directed by Stere Gulea on the screenplay by Herta, appeared. Muller. I read this novel in Italian, a version published by Feltrinelli in 2020. Reading this novel in Italian, I enjoyed and was stimulated to find the Romanian songs and texts to which the writer was referring because the book, as I mentioned earlier,  was written in German, then underwent a first translation, and subsequently from German into Italian, a subsequent translation. Leaving aside these clarifications, I would like to proceed with the review itself. In this novel are described the lives of young people in the period immediately preceding the 1989 revolution, and through the prism of these characters the Romanian society of that period is analyzed. The main characters are: Adina, a young, independent and courageous teacher who does not want to collaborate or have anything to do with the Securitate and its acolytes, Paul, doctor and friend of Adina who sings the songs forbidden by the Securitate, Albert, who friends call Abi, also a young man outraged by the situation of society and who undergoes the unfair interrogations of the Securitate, Mara, seamstress and best friend of Adina, Liviu, a young man who has chosen to live and marry in a village, where political pressure is lighter, Ilije, Adina's fiancé, enlisted in the army in the plains of the south of the country where he dreams of swimming across the Danube every day and Pavel, secret service agent and source of psychological stress for Adina. If you don't mind, I allow myself to intertwine my memories with the elements of the review

I confess I was almost 6 when the 1989 revolution broke out in Romania and although I was a child at the time, the shortcomings of those times remained engraved in my memory like scars. I remember the infernal queues for food, which I, as the eldest child, had to with my parents, queues for meat and sausages, queues for butter and milk, queues for legumes and vegetables, queues for bread, queues everywhere , queues that I made with a hat, a scarf and then an uncovered head in the hope that the saleswoman seeing my parents with "different" children, would have compassion and give them another half a kilo. My brother was a child and therefore could not be subjected to these tortures, and the grandparents were old, so I remained the only element that could be paraded in front of the clerks to arouse some pity and get the ration of the whole family. I vividly remember a time when after hours and hours of queuing for meat and sausages, I couldn't stand up and begged my dad to come home because I couldn't queue anymore. When we got home, a neighbor came to tell us that the goods had finally arrived and that the miracle was over immediately. In this context, I remember the response of my father who, hearing the news, scolded me, because if I had resisted for a few more minutes, we would have eaten too. 

I remember very well when the electricity was turned off in the evening, I remember well that the bread was marked on a card, half a loaf for each member of the family and I remember even better how at closing time, the cops and the clerks went back home with bags full of goods. I remember wondering why they were entitled to more bread, did they have a bigger stomach? All these shortcomings are majestically described by Herta Muller in this book about counted bread, sidewalks and hunger games. Herta Muller in his book, makes the same remark about the gap between ordinary people and some members of communist society when talking about access to food and products when she narrates how Paul, one of the characters in the novel and a Securitate agent, came home loaded with coffee, Nutella, cigarettes, margarine, veal, chocolate and Chanel perfumes. Since Paul was who he was, he allowed himself to have mistresses to whom he gave countless gifts, and we're not just talking about food, but also clothes, jewelry, branded perfumes, lipsticks and makeup. 

I would like to mention the skill and sophistication with which Herta Muller talks about the moments when "the power goes out". "When there is no electricity in the dark city, the night rises from the ground and cuts off legs first". To survive these shortcomings, every house is equipped with flashlights, the hands at night become torches but unfortunately their light is not enough to see and only serves to make you "feel comfortable that the night will not devour you completely, but only halfway" . At a time when people were dying in workplace accidents due to lack of adequate equipment, the leaders in complicity with militiamen and secret agents poured brandy on the neck of the dead to classify the accident as an act of negligence on the part of the worker. In this company, workers saved every penny and imposed even more restrictions on themselves to be able to afford a gold jewel without knowing that the person who had sold them the gold had also sold customer data to Securitate and that soon that jewel would have been brutally confiscated. In this society, the secret services entered the homes of citizens uninvited and left intimidating traces and in such a society what could not be stolen was prohibited, what shone, saw, near, there was always an ear that listened and only daylight could wake the dictator, the first comrade. In this book, the author describes the story of men who had women, women who had children and children who were hungry. In this book the writer majestically narrates the life of ordinary people who spoke little because they knew too much and paints with the strength of precision, the life of those who lived in the streets of power where even the wind was afraid to blow.

In this book, the writer throws a blinding, relentless and uncomfortable light, a 360-degree light on what was the communist society under the regime of Nicolae Ceausescu and for this reason her story is unique, it is important and you cannot miss it. Herta Muller's story hypnotizes, fascinates the reader through the power of words, facts and figures of speech. I think the most accurate way to define Herta Muller's writing is poetry in the form of prose. Please don't buy this book if you just want an easy reading to pass the time, read this book if you want to know, if you are hungry for knowledge!


Disclaimer e premesse / Disclaimer and premises

IT: Questo post è di mia completa creazione per quanto riguarda contenuti, foto e idee espresse. Le immagini ritraggono un prodotto acquistato regolarmente che ho valutato in quanto consumatore e lettore. Prima di usare qualsiasi parte di questo post siete pregati di contattarmi e nel caso vi abbia ispirato per altre creazioni, vi chiedo cortesemente di menzionare la fonte.

ENG: This post is of my entire creation as for contents, photos and expressed ideas. The images depict a regularly purchased product that I have evaluated as a consumer and reader. Before using any part of it, you need to contact me and in case it inspired you for other creations, I gently ask you to mention the source.47 comments:

 1. I love reading books that make me think and reflect. I am not familiar with this author. Thanks for the interesting review.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I am glad to discober someone that is not afraid of the challenging books.

   Delete
 2. La copertina è splendida e dopo la tua recensione mi sono segnata il titolo e sarà tra i primi libri che acquisterò a Marzo, cioè sembra super super interessante

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sono davvero contenta di aver svegliato il tuo interesse...

   Delete
 3. Mi segno sicuramente il titolo e l'autore di questo libro perchè ho molto apprezzato la tua bella recensione. Ciaoo

  ReplyDelete
 4. I don't know this author but that book sounds really interesting.
  I heard a lot about communist regime and unfortunately comunist politicians and the militia in my country have still not been punished.

  ReplyDelete
 5. im interested in this book, i wish there is amn english version of this.

  JULIE ANN LOZADA BLOG
  INSTAGRAM: @julieann_lozada

  ReplyDelete
  Replies
  1. There is an English version, it is called The fox was already the hunter.

   Delete
 6. This is my first time reading about this book that sounds pretty itneresting
  xx

  ReplyDelete
 7. Ammetto di non conoscere l'autore ma le tue parole mi hanno incuriosita... lo leggero

  https://nettaredimiele.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sarei molto curiosa di sapere cosa ne pensi.

   Delete
 8. ciao, molto interessante. Mi sono segnata il titolo del libro

  ReplyDelete
  Replies
  1. mi ha piacere sapere di averti aiutato trovare qualcosa di interessante.

   Delete
 9. Ho già letto Herta Muller. Penso sia importante leggere anche questo suo nuovo romanzo per comprendere meglio un altro periodo buio della nostra storia recente. Lo segno e grazie per la segnalazione ma soprattutto per i tuoi ricordi personali che fanno del post un piccolo gioiello. Grazie di cuore❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Grazie a te cara Mariella per l'attenzione che ai dedicato al mio post.

   Delete
 10. I don't think that I have ever heard of this author before but your review makes me want to look more into them. Thanks for sharing :)

  ReplyDelete
 11. I am so curious about the book, I read somewhere that the writer has her unique writing style- very poetic.
  When I was a little girl here in Poland we used to have this queues for everything as well( lack of goods at shops etc)

  Have a lovely day xx

  ReplyDelete
  Replies
  1. I am sure that you also went through such hardships... they should make us stronger... but in some cases they just make us more fragile.

   Delete
 12. This book sounds very interesting. Thank you for sharing.

  New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/02/rodial-dragons-blood-eye-gel.html

  ReplyDelete
 13. Amazing review!
  Thanks for sharing 😍😍
  Regards:)

  ReplyDelete
 14. So interesting review! Thank you very much!

  ReplyDelete
 15. Una bella recensione di una tragedia storica, che si ripete sempre nel corso dell'esistenza umana. Ciao e buon fine settimana, un abbraccio Angelo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. La parola tragedia è proprio azzeccata per questa situazione.

   Delete
 16. Non gradivo molto essere guardato a vista dalla polizia rumena ma erano per fortuna altri tempi. Di sicuro una bella lettura. Grazie della visita, sempre gradita
  a presto Flo.
  Maurizio

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lo immagino... grazie a te per aver dedicato il tuo tempo a leggere il mio post.

   Delete
 17. Wonderful book review! I also remember when the power would go off and there were only candles we could rely on.

  ReplyDelete
 18. Sembra davvero una narrazione unica e affascinante, complimenti a te per l'accattivante presentazione... lo leggerò!
  Kisses, Paola.

  Expressyourself


  My Instagram

  ReplyDelete
 19. Podemos acreditar que tudo que a vida nos oferecerá no futuro é repetir o que fizemos ontem e hoje. Mas, se prestarmos atenção, vamos nos dar conta de que nenhum dia é igual a outro. Cada manhã traz uma bênção escondida; uma bênção que só serve para esse dia e que não se pode guardar nem desaproveitar. Se não usamos este milagre hoje, ele vai se perder. Este milagre está nos detalhes do cotidiano; é preciso viver cada minuto porque ali encontramos a saída de nossas confusões, a alegria de nossos bons momentos, a pista correta para a decisão que tomaremos. Nunca podemos deixar que cada dia pareça igual ao anterior porque todos os dias são diferentes, porque estamos em constante processo de mudança.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you for sharing your thoughts with us.

   Delete

Thank you for your visit! If you wish to leave a comment I would be very happy to know your thoughts. DO NOT leave links, I will delete when possible. By comenting you agree to the Privacy Policy of this blog, linked above. Every user is responsible for his/her words, however comments incouraging agression, bullying or bad conduct are not welcomed. I inform you that according to the new GDRP, the information you provide on your comments are visible to all my blog readers and visitors. It also might be available on Google and all other platforms where sharing is possible. By posting a comment on my blog you agree to the visibility and sharing of your informations through these methods. I also inform you that the moderation of the comments is activated for this blog. For more info about how your informations are treated please consult the privacy and cookie policy of this blog. You can comment using your Google account, name and URL or as anonymous. The blog administrator won't use or sell your infromations to third parties.