Sunday, June 27, 2021

Mezze penne rigate vegetariane / Delicious vegetarian pasta / Reteta vegetariana de paste

 


Ciao carissimi amici e lettori,

Oggi ritorno con un post gastronomico e visto che ho tanti lettori e amici vegetariani su questo blog, ho finalmente realizzato e scritto un post vegetariano. Confesso che succede abbastanza spesso di mangiare vegetariano a casa nostra, soprattutto durante la settimana, ma visto che in quei momenti ho poco tempo, non riesco mai a fare le foto, almeno non una sessione completa che possa illustrare la ricetta passo per passo. È infatti il caso di questa ricetta e per questo motivo le foto ritraggono solo il piatto finito.

Ingredienti: (per 2 persone) 220 grammi di penne o mezze penne rigate del marchio che più vi piace, 2 zucchine giovani e fresche, 1 rametto di pomodorini ciliegini (circa 6 – 8 pomodorini), un ciuffo di prezzemolo fresco completo di gambi, parmigiano stagionato da grattugiare, 1 spicchio d’aglio, peperoncino (facoltativo), olio extravergine di oliva, sale

Preparazione: Iniziare facendo bollire una pentola d’acqua sufficientemente capiente da poter adagiare tutta la quantità di pasta. Mentre aspettate che l’acqua bolli, tagliare i pomodorini a metà. Quando l’acqua bolle, aggiungere la pasta e tagliare le zucchine a tocchetti. In una padella riscaldata, aggiungete l’olio d’oliva, i gambi di prezzemolo finemente tritati, lo spicchio d’aglio e il peperoncino intero o in polvere se avete deciso di usarlo. Lasciare che questa composizione insaporisca l’olio, poi aggiungete le zucchine e i pomodorini saltandoli leggermente. Quando la pasta è cotta secondo il vostro gusto, aggiungetela in padella. Tritare finemente il prezzemolo in foglie rimasto e aggiungetelo in padella saltando la composizione per l’ultima volta. Nel caso non amiate il peperoncino ma gradite i piatti leggermente vivaci, potete macinare del pepe fresco. Servite con una spolverata di parmigiano fresco. Buon appetito!

 

ENGLISH

Hello dear friends and blog reader,

Today I return with a gastronomic post and since I have so many vegetarian readers and friends of this blog, I have finally created and written a vegetarian post. I confess that it happens quite often to eat vegetarian at home, especially during the week, but since in those moments I have little time, I can never take pictures, at least not a complete session that can illustrate the recipe step by step. In fact, this is the case with this recipe and for this reason the photos show only the finished dish.

Ingredients: (for 2 people) 220 grams of penne or mezze penne rigate of the brand you like best, 2 young and fresh courgettes, 1 sprig of cherry tomatoes (about 6 - 8 cherry tomatoes), a sprig of fresh parsley complete with stems, aged parmesan to grate, 1 clove of garlic, chilli (optional), extra virgin olive oil, salt

Preparation: Start by boiling a large enough pot of water to be able to lay the whole amount of pasta. In the meantime, while you are waiting for the water to boil, cut the cherry tomatoes in half. When the water boils, add the pasta and cut the courgettes into pieces. In a heated pan, add the olive oil, the finely chopped parsley stalks, the garlic clove and the whole or grindered chilli pepper if you have decided to use it. Allow this composition to flavor the oil, then add the zucchini and cherry tomatoes, sauté them slightly. When the pasta is cooked to your taste, add it to the pan. Finely chop the remaining parsley leaves and add it to the pan, skipping the composition for the last time. In case you don't like chilli but like slightly lively dishes, you can grind some fresh pepper. Serve with a sprinkling of fresh grated Parmesan. Enjoy your meal!


ROMANA

Salutare dragi prieteni si cititori,

Astăzi mă întorc cu o postare gastronomică și, de vreme ce am atât de mulți cititori și prieteni ai acestui blog vegetarieni, am creat și scris în cele din urmă o postare vegetariană. Mărturisesc că se întâmplă destul de des să mancam vegetarian in casa noastra, mai ales în timpul săptămânii, dar in acele momente am puțin timp, nu pot face niciodată poze, cel puțin nu o sesiune completă care să poată ilustra rețeta pas cu pas. De fapt, acesta este si cazul acestei rețete și din acest motiv fotografiile arată doar felul de mâncare in aspectul sau final.

Ingrediente: (pentru 2 persoane) 220 de grame de penne sau mezze penne rigate ale mărcii care vă place cel mai mult, 2 dovlecei tineri și proaspeți, 1 crenguță de roșii cherry (aproximativ 6 - 8 roșii cherry), o legatură de pătrunjel proaspăt complet cu tulpini , parmezan învechiat, 1 cățel de usturoi, ardei iute (opțional), ulei de măsline extravirgin, sare

Preparare: Incepeti prin a fierbe apa intr-o oala suficient de mare pentru a putea pune toată cantitatea de paste. Între timp, cat așteptați să fiarbă apa, taiati roșiile cherry în jumătate. Când apa fierbe, adăugați pastele și tăiați dovleceii în bucăți. Într-o tigaie încălzită, adăugați uleiul de măsline, tulpinile de pătrunjel tocate mărunt, cățelul de usturoi și ardeiul iute întreg sau fragmentat, dacă ați decis să îl folosiți. Lăsați această compoziție să aromeze uleiul, apoi adăugați dovleceii și roșiile cherry, amestecându-le ușor. Când pastele sunt fierte după gust, adăugați-le în tigaie. Tăiați mărunt frunzele de pătrunjel rămase și adăugați-le în tigaie, amalgamand compoziția pentru ultima dată. În cazul în care nu vă place ardeiul iute, dar vă plac mâncărurile ușor picante, puteți măcina niște piper proaspăt. Se servește cu o parmezan proaspăt ras deasupra. Pofta buna!







Premesse/ Premises
IT: Questo post è di mia completa creazione per quanto riguarda contenuti, foto e idee espresse. Prima di usare qualsiasi parte di questo post siete pregati di contattarmi e nel caso vi abbia ispirato per altre creazioni, vi chiedo cortesemente di menzionare la fonte.
ENG: This post is of my entire creation as for contents, photos and expressed ideas. Before using any part of it, you need to contact me and in case it inspired you for other creations, I gently ask you to mention the source.

14 comments:

  1. Non sono vegetariano ma questo piatto mi piace e mangerei senz'altro ;)

    ReplyDelete
  2. I love penne pasta:) thanks for your sharing...

    ReplyDelete
  3. Deliciosa receta adoro los fideos te mando un beso

    ReplyDelete
  4. It looks delicious. Thanks for sharing.
    I hope you'll visit my blog soon. Have a nice day!

    ReplyDelete
  5. Mi presenti un piatto di pastasciutta così, a me che adoro la pasta, ingrasso di un chilo al solo pensiero.😁 Acquolina in bocca! Grazie mille per questa gustosa ricetta e buona estate.

    ReplyDelete
  6. This pasta looks special and flavorful 😋
    Thank you for the recipe.

    ReplyDelete

Thank you for your visit! If you wish to leave a comment I would be very happy to know your thoughts. DO NOT leave links, I will delete when possible. By comenting you agree to the Privacy Policy of this blog, linked above. Every user is responsible for his/her words, however comments incouraging agression, bullying or bad conduct are not welcomed. I inform you that according to the new GDRP, the information you provide on your comments are visible to all my blog readers and visitors. It also might be available on Google and all other platforms where sharing is possible. By posting a comment on my blog you agree to the visibility and sharing of your informations through these methods. I also inform you that the moderation of the comments is activated for this blog. For more info about how your informations are treated please consult the privacy and cookie policy of this blog. You can comment using your Google account, name and URL or as anonymous. The blog administrator won't use or sell your infromations to third parties.